Bouroullec brothers create tile-clad Lincoln Pavilion for full-size replica car

0
27
Bouroullec brothers create tile-clad Lincoln Pavilion for full-size replica car

French designers Ronan Bouroullec and Erwan Bouroullec have created a red-tiled pavilion at the Piersse-le-Radieux art center in France to showcase a wooden replica of Lincoln’s car by artist Pascal Rivet. did.

The Bouroullec brothers were commissioned to design the Lincoln Pavilion by French artist Rivet and Piassé Le Ladieu director Nicola Herison of the village of Piassé.

Ronan Bouroullec and Erwan Bouroullec created the Lincoln Pavilion.

Located in a roadside field, the shelter houses a life-size wooden sculpture of a 1960s Lincoln Continental and is now a permanent public facility.

Visitors and passers-by can observe the artwork through large windows built into one side of the structure, emulating the vitrines used in museums to display artifacts and models.

Depicts a person standing by the Lincoln Pavilion
Pavilion contains a replica of Lincoln’s car

The Lincoln Pavilion features a steel frame and tin roof painted in the same shade of red as the terracotta tiles used to cover the interior and exterior walls.

Italian tile maker Mutina provided Rombini tiles for the walls and textured Pico tiles for the floors. Both of these tile collections were designed by Ronan Bouroullec and his Erwan Bouroullec.

Pavilion covered with red terracotta tiles
Terracotta tiles covering the outer wall of the building

The Lincoln Pavilion project was the result of a series of chance encounters, among them a crossover while Ronan Bouroullec was studying in the Breton city of Quimper, where Rivette worked at the European Academy of Arts.

“Several years ago I gave a lecture at Quimper, in which I mentioned how much the work of Pascal Rivet made an impression on me.

“Pascal happened to be in the audience. We became friends and three years ago he asked me to come up with a solution for this life-size sculpture of Lincoln.”

Detail image of one corner of the Lincoln Pavilion
covered with a corrugated roof

The iconic American car has been recreated in 1:1 scale and painted in its original colors. Rivet has built similar replicas of familiar vehicles such as pizza delivery mopeds, Brinks security vans, combines and tractors.

This sculpture was originally made in Rivet’s studio in Brest and exhibited in 2011 at the Le Rieux Unique Center for Contemporary Culture in Nantes. It was unpainted at the time and displayed in a barn replica filled with hay bales.

terracotta tile
large windows that frame the car

The Lincoln Pavilion faces the adjacent road and features large windows that reflect the surrounding landscape during the day. The interior is lit up at night and the sculpture appears to be framed in a widescreen opening, giving it a cinematic quality.

Visitors can use a small ladder in front of the building to get a higher perspective of the artwork.

Interior image of the Lincoln Pavilion
The interior adopts the same red system as the exterior

The building was built by craftsmen from the Sarthe region of midwestern France, where the Piercel-le-Ladieu art center is located.

Dedicated to architecture, design and contemporary art, Piacé Le Radieux provides a space for reflection and research on the region and its heritage.

lincoln car replica
There is a ladder in front of the building

Ronan and Erwan Bouroullec began working together in the 1990s, completing their first industrial design project for Italian design brand Cappellini and in 2001 holding a solo exhibition at the Galerie Kreo in Paris.

Since then, the brothers have applied their innovative, playful, human-centered design approach to projects for brands such as Vitra, Artek, Alessi, Flos, Mutina and Samsung.

People looking at cars inside the Lincoln Pavilion
A ladder allows passers-by to observe the vehicle

Other recent projects by Bouroullecs include a simple yet durable high-back chair from Japanese furniture brand Koyori and a chair from Italian manufacturer Mattiazzi featuring a rope-wrapped beech wood frame.

Working on a more architectural scale, the brothers created an illuminated folly set over a river in Rennes, France. They also added a marble water feature and a circular steel he bench to the Vitra campus in Weil am Rhein, Germany.

Photo courtesy of Claire Lavabre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here