HBAAT and V+: Cultural space and municipal cinema MarcqenBarœul

by AryanArtnews
0 comment
HBAAT and V+: Cultural space and municipal cinema MarcqenBarœul

Lille’s Hart Berteloot Atelier Architecture Territoire (HBAAT) and Brussels’ V plus won the 2017 competition and were commissioned by the commune of Marcq-en-Baroeul in the upper French town to design a new cinema on the Place du Mer.
The municipality wanted a building to reflect modern cultural system Designed for Marcq-en-Baroeul, where art comes together to revitalize the social fabric of this community at the gateway to the town. The new space will contain three cinemas (with 80, 120 and 300 seats), a party room for 700 people, a café and bistro, and rehearsal rooms for the local music school.
Cinema is not just a personal experience, but a return to its roots, as a performance of participation and sharing: this is the basic concept of the project “Le Pont des Arts”, which will be built in 2021 on the former site of the multipurpose hall. Doumer Hall Facing a square with a strong commercial mission, the central car park also houses the local market, imitating the typical red brick walls of Lille and Marcq-en-Baroeul buildings, but without any particular prestige. The single-storey building is far from the square, with a gate restricting access. Surrounded by two-story apartment buildings and shops overlooking what is actually a large parking lot, no real center Or differentiate traffic routes.
The cultural center “Le Pont des Arts” shows respect for the urban environment and provides the town with a new landmark that orients the route of the region.The underlying concept was inspired by HBAAT and V+’s reflections on the limitations of today’s cinema buildings, which are built from the inside out to distribute multiplexing Formally unexpressive technical facilities make their suburban environment worse than before.They analysed the history of Art Deco cinemas, such as the Colisée Lumière on Rue Montgolfier not far from Place du Mer, and Masonry and brick decoration investigated Dictionary of typical buildings in the town of Marcq-en-Baroeul. The project interprets all these influences and brings back the exposed handmade brick cladding, with straight and curvilinear elements embracing the shapes to establish a superior unity. The light colour of the building ensures the consistency of its exterior cladding and concrete interior.
The building of the new cultural center not vertical Or present itself as a monument, but with its main façade pushed forward to align with the storefronts in the plaza, completing the walk through town.The project builds Initial relationship scale with passers-by An all-glass plinth inspired by an art deco cinema leads to views of the foyer, bar bistro and entry area, with curved windows forming a recessed entry area.

The pre-screening atmosphere of anticipation begins from this walkway, from which customers can already glimpse the refined and modern interior of the cinema.
While the foyer appears to jut out into the plaza and the city, the screening room, party room and music school are still in the background, but rising higher, establishing A second-scale relationship, the relationship between the building and the neighborhoodThe three cores in the program are divided into three volumes around a large empty space, the patio above the foyer. To the west is a 300-seat screening hall, with two smaller halls overlapping each other in the middle, while the eastern volume contains the music school and extends towards the city, with the party hall leading to the garden building at the rear.
The blocks thus formed do not constitute a closed architectural curtain, but Diverse, Fragmented LandscapeBetween them are two levels of wide new interior walkways that cut the building in half laterally and open up views beyond. Striking windows in the foyer draw attention from the plaza, directing the eye to the rear garden. The grand staircase that becomes the center of attention leads to the projection room and what the architects call the fourth hall, a roof terrace for outdoor screenings, parties and small concerts.Their aim is to involve the whole square in the events that take place in “Le Pont des Arts”, as a echo chamber. The interior decoration combines wood, glass and concrete. Paying homage to the textile industries of Lille, Roubaix and Turcon, a large tapestry digitally produced by a local company showcases scenes from French arthouse films in lieu of movie posters.From the urban scale to the furniture and lighting design, the project has been carefully planned and is very striking when viewed from the plaza during the day, while at night it outlines the waiting for the show to begin of moviegoers, with all the charm urban living room.

malakoladi

Architects: Hart Berteloot Atelier Architecture Territoire (HBAAT) & V plus
Client: Ville de Marcq-en-Baroeul
Location: Marcq-en-Baroeul, Lille, France
Project Manager: HBAAT, Contractor
cooperate:
Chevalier Masson / Textile Design
Richard Klein, Architectural Historian
Greisch / BET structure
BEA/BET fluids
Cabinet Beckett / Economist
Daidalos / BET Acoustics
Theatre Project / Set Design
Leblanc & Venacque / Landscaping
General Contractor: Tommasini costruzioni
Area: 3000 square meters
Competition: 2017
Year of completion: 2021
Image Source:
(01-04) Photo by Cyrille Weiner, https://cyrilleweiner.com/fr/
(05- 27) Hart Berteloot Atelier Architectural Area (HBAAT) http://hbaat.fr/

Related Posts

Leave a Comment