Neil Logan revamps a 1970s stone-clad dwelling in the Hamptons

by AryanArtnews
0 comment

New York studio Neil Logan Architect has completely refurbished by adding glass to the interior of a long island beach house originally designed by architect Norman Jaffe.


This project, called Heller Lane, is located in the coastal area of ​​East Hampton. Designed by the Manhattan-based Neil Logan Architect, the project included a refurbishment of the interior of a two-story home built in 1978.

Neil Logan Architect refurbished a home originally designed by Norman Jaffe

Featuring a huge roof with a cedar roof, the house was originally designed by Norman Jaffe, an American architect who built many sculptors on Long Island.

Known as the Gruth House, this mansion is an example of the architect’s self-proclaimed Zeus style.

swimming pool
Swimming pool and guest house are next to the main residence

“Refer to the mythical sky deity, Jaffe got formal inspiration from the skies, clouds and coastal dunes of eastern Long Island,” Logan said.

The 6,250-square-foot (581-square-meter) house with a U-shaped floor plan consists of rooms arranged around the courtyard. Next to the main residences are a swimming pool and a guest house.

Sandstone and cedar façade
The façade is covered with Tennessee sandstone and cedar

The façade is covered with Tennessee sandstone and cedar. The large pyramidal roof of the house is cut out in several areas to form openings and balconies.

The interior has undergone several refurbishments over the years. In a recent update, Logan and his team sought to increase space and openness.

Heller Lane Beach House
The entrance to the house goes through the courtyard

Limited changes have been made to the appearance. The front façade without windows facing north was preserved. However, in the south, large glazed walls were introduced, providing a stronger connection between seascapes and landscapes.

The house enters from a courtyard featuring a heat-treated ash deck and Japanese maple trees. Step into your home with a sleek layout, rustic finish and plenty of natural light.

Internal pillar
Neil Logan Architect has installed pillars inside for additional support

The team removed the stairs and the large masonry fireplace, freeing up space on both floors. New pillars have been installed to provide structural support.

“The house was reconstructed from steel because of the removal of the huge fireplace and the uninterrupted spread of the surrounding glass,” the architect said.

Thin fireplace
A thin fireplace was added to the study

On the ground floor, there is a kitchen, a dining room, a living room, a study and two bedrooms.

The kitchen has an elongated island made of Caesarstone and a streamlined cabinet made of English oak. Oak was also used for flooring and wall panels throughout the dwelling.

An existing stone fireplace was installed in the dining area. An elongated wood stove is placed in the study, and the projector and screen are hidden in the ceiling.

On the second floor, there is a main suite and three new bedrooms made possible by the removal of the fireplace. Skylights have been added to the new sleeping area.

Wood and stone kitchen
You can enjoy the view of the sea from inside

“The removal of the fireplace and additional stairs has changed the space on the second floor under a huge roof,” the team said.

In the main suite, the team created a separate bathroom with a new shower, vanity and flush toilet, as well as a sauna, steam shower and a separate marble bathtub.

Marble bathtub
The main suite has a free-standing marble bathtub

The guest house has been updated in addition to the main building. The team added windows, installed a kitchen, and refurbished the bathroom. Also, the ceiling was covered with English oak.

Other projects by Neil Logan Architect include converting a Brooklyn warehouse into a store with a free-standing skate bowl from streetwear brand Supreme.

The photo is by Christopher Starr.


Project credit:

architect: Neil Logan
Project Architect: Max Golden
Project Assistant: Helga Hansen
Landscape Architect: Farm Landscape Design, Edwina Fongal
construction: Transo building contractor

Related Posts

Leave a Comment