Note Design Studio creates Tysta Mari restaurant in historic food hall

0
80
Note Design Studio creates Tysta Mari restaurant in historic food hall

Off-kilter tiles set in thick blue grout line the bar of the Tysta Mari restaurant in Stockholm, designed by local practice Note Design Studio.

Tysta Mari is one of several restaurants in the city’s recently renovated Östermalms Saluhall – a historic food hall housed in a brick building from 1888.

Tysta Mari is a restaurant in the historic Östermalms Saluhall

The two-story eatery serves fresh seafood and Swedish dishes using ingredients sourced from the indoor market that surrounds it.

Local design firm Note Design Studio was invited to renovate the interior with the aim of creating a “welcoming environment that feels effortless, unexpected and full of charm”.

Light blue bar table in neutral-colored interior of restaurant in Stockholm by Note Design Studio
Light blue accents pop up in the eatery’s bistro tables and in the incorporation of the bar

The design team used a light, tactile material palette for the interior, with mirrors, smooth fabrics, textured walls, glazed ceramics and stainless steel.

A striking bar is located on the restaurant’s ground floor, visible both from the street and from inside the food hall. Designed to draw customers into the interior, this area is clad in glazed tiles surrounded by thick blue grout and finished with polished stainless steel detailing.

Sweep black metal staircase from Tysta Mari restaurant
A black metal staircase leads to the second floor

A black metal staircase leads to a bistro and a private dining room with a large sharing table and balcony offering views of the entire dining hall.

Note Design Studio’s interior scheme was based on the four elements of earth, air, water and fire, according to the practice’s co-founder and design manager Cristiano Pigazzini.

This theme is picked up in the earth tone and texture of the restaurant’s walls, the smoky hue of the oak furniture, the cooked curtains and the ceramic tiles, which are designed to look almost wavy.

“The light translucent textiles diffuse the incoming light to give an airy, soft accent to the other hard, heavy materials,” Pigazzini told Dezeen.

Private dining area of ​​Stockholm restaurant by Note Design Studio with white chairs and a wall of translucent windows
This floor houses a private dining room

Founded in 2008 by Pigazzini and Johannes Carlström, Note Design Studio works across the fields of architecture, interiors, products, graphic design and design strategy.

Other recent projects from the practice include a warm-colored wine bar that doubles as an office and a collection of pendant lights reminiscent of cake sprinkles.

All photography is courtesy of Note Design Studio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here